Fedmeoperationer og hudreduktion

Fedmeoperationer er ordineret til behandling af svært overvægtige patienter med følgesygdomme af bl.a. type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, søvnapnø, hjertelidelser m.m., og som man vurderer, vil have gavn af operationen, idet den kan vurderes som værende livsforlængende. 

Operationen er ligeledes sidste udvej af behandling for svært overvægtige, der allerede har afprøvet alle andre vægttabsmuligheder.

Fedmekirurgi er en betegnelse der omfatter alle de kirurgiske behandlinger for fedme, ikke kun Gastrisk Bypass, som udgør én klasse af sådanne operationer. Der foretages ligeledes Gastrisk Banding og Gastrisk Sleeve.

Fælles for alle typer fedmeoperationer er, at maven ikke længere er i stand til at indeholde så meget som tidligere, og man ikke optager så mange kalorier, med et deraf følgende vægttab som resultat.

Efter et stort vægttab vil der ofte være en del løs/slap hud, som ikke kan trække sig sammen af sig selv.

Hvis den overskydende hud er til gene, er der mulighed for at få den operativt fjernet.

Det er en smertefuld proces, med en del sygefravær, afhængig af hvilket del af kroppen man får hudredukteret. Det er en individuel vurdering, hvor meget hud der skal fjernes.

 

 

Fakta om BMI

BMI-tallet benyttes i vurderingen af om en person er overvægtig mv.

BMI < 18.5 undervægt
- lav risiko for fedmerelaterede komplikationer

BMI 18.5-24.9 er normal vægt
- middel risiko for fedmerelaterede komplikationer

BMI 25-29.9 overvægt
- let øget risiko for fedmerelaterede komplikationer

BMI > 30 fedme klasse I
- moderat øget risiko for fedmerelaterede komplikationer

BMI > 35 fedme klasse II
- høj risiko for fedmerelaterede komplikationer

BMI > 40 fedme klasse III
- meget høj risiko for fedmerelaterede komplikationer

BMI udregnes således:
Vægt (kg) / (højde x højde) (m) = BMI

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

Hvad sker der i forløbet

Hvis man er så overvægtig at man har en BMI på 50 eller derover, eller man har diabetes, hjertesygdomme eller andre fedmerelaterede sygdomme, kan man gennem sin egen læge få en henvisning til en fedmeoperation. 

Det foregår således, at din læge måler og vejer dig og udregner din BMI. Har den den tilladte værdi for at give ”grønt lys” til en fedmeoperation, sender han en henvisning til et offentligt hospital.

Dernæst bliver du indkaldt til en forsamtale på sygehuset, hvor der vurderes, hvorvidt det kan lade sig gøre at operere dig. Du bliver indkaldt til et lille kursus, hvor du bliver informeret om operationstyper, livsstilsændringer og kostvejledning. Det vil være sådan, at du selv skal tabe ca. 8 % af din overvægt for at du kan blive opereret. Dette er for, at kirurgen kan få bedre plads til at arbejde med kikkerten i din mave.

Når det forlangte vægttab er opnået, og du er nået til operationsdagen, bliver du igen vejet. Du bliver lagt i narkose og får foretaget den operation du, sammen med kirurgen, har valgt. Selve operationen tager omkring 1 time. Dernæst kommer du på opvågningsafdelingen, hvor du lige så langsomt kommer til dig selv. Det første, der dernæst sker, er, at du skal prøve at drikke lidt, og du får også en lille yoghurt/skyr eller andet sukker- og fedt fattigt at spise. Når du har prøvet det, og det går som forventet, bliver du hjemsendt med materiale om kost til de næste 4 uger. 

Du skal udelukkende spise flydende kost i den første uge, og anden uge må du få noget der er mere tyktflydende og så fremdeles, til din mave har vænnet sig til den nye situation, og sårene i maven er helet.
Du vil få en meget udførlig madplan til de første 6 måneder, og du vil meget hurtigt mærke, at der er et stort vægttab.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at fordi du ikke længere kan spise så meget, har din krop ikke længere mulighed for at optage den mængde vitaminer, som det er nødvendigt, og derfor skal du indstille dig på, at du skal have vitamintilskud resten af dit liv! Det gælder både for B12, kalk, jern m.m., men det er individuelt hvor meget man behøver. 

Du får en journal af operationslægen, der beskriver hvilke vitaminer, du skal have og i hvilke mænger. 
Du vil blive fulgt op på de næste to år af den diætist, der er tilknyttet dit operationssted. Derefter skal du have taget blodprøver ca. hvert halve år hos din egen læge, med henblik på at holde øje med, om du får de vitaminer, som du skal.

I det første år vil du opleve en stabil nedgang i din vægt, men efter nogen tid, vil det ikke gå så stærkt mere. Det er helt naturligt. Du vil også opleve, at din hud bliver løs og begynder at hænge. Du skal give den tid til at følge med, men det er ikke altid, at huden er så elastisk at det hele kan ”skrumpe” af sig selv, og derfor har du også mulighed for at få foretaget hudreduktion de steder, hvor du har de største problemer.

Typisk mave, bagdel og lår samt arme og bryst. Det er en individuel vurdering af hvert enkelt menneskes overskydende hud problem. 

Her vil du igen skulle gå til egen læge og få en henvisning til et offentligt hospital. Du bliver målt og vejet, og der bliver taget billeder af dig, med et specielt kamera der kan se hvor meget overflødig hud du har. Det er efter disse billeder at kirurgen vurderer hvor på kroppen huden skal fjernes. Det er en langvarig og meget smertefuld proces, og du skal gå med støttebind de steder du er blevet opereret for at holde den tilbageblevne hud, der jo er blevet løsnet fra kroppen, på plads.

MEN HUSK
– du skal ikke ligne en fotomodel
– DU SKAL HAVE DET GODT MED DIG SELV!

Kontaktoplysninger

 

Sociale links